Apelam sau nu la depozitele in euro

Daca ar fi sa mergem la banca si sa cerem o parere despre depozitele in euro, probabil acestea ne-ar fi prezentate ca o investitie extrem de desteapta si de durata, insa trebuie sa fim foarte atenti caci lucrurile nu stau chiar asa in acest moment.

Cele mai multe dintre banci au dobanzi de 2-3 procente pe an pentru aceste depozite, insa acestea prezinta riscul major de a deveni nule atat din cauza fluctuatiilor de curs valutar cat si a bonificatiei foarte scazute. Aceste reduceri de bonificatie au adus incet, dar sigur, depozitele in euro la o metoda deloc performanta de a economisi.

Pe langa toate astea, mai putem adauga si comisioanele luate mai departe in ciuda dobanzilor mai mici de 1 procent anual pentru depozitele de acest fel. Daca e sa facem o estimare rapida in care includem eventualele fluctuatii ale cursului valutar, vom vedea ca aceste modalitati de depunere a banilor nu sunt deloc interesante.

Desi clientii risca destul de mult atunci cand apeleaza la aceste servicii, datorita involutiei posibile a monedei euro, bancile ar trebuie sa fie cele care sa acorde o atentie deosebita acestui fenomen. Insa, asta pare a fi ultima lor grija, acestea mentinand in continuare comisioane ridicate si conditii deloc facile.

La un calcul rapid vom vedea ca dobanda pe 6 luni ajunge sa fie mult prea mica, mai ales ca nu suntem scutiti de plata impozitului sau de comisioanele percepute de banci. Desi oricum era o situatie nefavorabila dezvoltarii acestui segment prin dobanzile mici care erau oferite clientilor, mai mult decat atat putem vedea cum bancile vin cu strategii inovative de neplata a dobanzilor catre cumparatorii produselor lor. Exista posibilitatea sa vi se anuleze dobanda daca nu ati reusit s-o ridicati la timp, adica exact in ziua scadenta, ceea ce va duce, inevitabil, la o crestere a depozitelor deschise in moneda nationala in detrimentul celor in euro.
 
Jo 14 aug 2014 19:42:53 -0200
cristimoga
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one