Cum se pot proteja traderii de consecintele riscului cursului valutar?

Orice curs valutar poate suferi fluctuatii, in functie de factorii directia sau indirectia care il influenteaza. Traderii internationali care se ocupa cu tranzactionarea online a valutei sunt constienti de faptul ca piata valutara implica si un risc valultar pe care trebuie sa si-l asume. Riscul valutar este reprezentat de probabilitatea inregistrarii unor pierderi in urma tranzactiilor efectuate, iar motivul principal este modificarea cursului valutar. Mai multe despre cursul valutar pe acest website. Acest risc apare si in cazul contractelor comerciale internationale sau alte raporturi economice, atunci cand in perioada dintre momentul incheierii contractului si momentul incasarii contravalorii, se inregistreaza modificari de curs valutar, precum deprecierea monedelor. Efectele riscului valutar sunt suportate de catre toate partile, atat de importatori cat si de exportatori, insa exista metode prin care riscul poate fi diminuat. Alegerea valutei este una din masurile de precautie pe care ambele parti le pot lua, prin caderea de comun acord. Clauzele de revizuire a preturilor sau inscrierea unei clauze valutare in contract sunt si acestea metode eficiente pentru contracararea riscului. Aceste clauze se inscriu in contractul comercial international, asadar modificarea preturilor nu va cauza efecte negative afacerilor.
Una dintre masurile contractuale de atenuare a efectelor negative ale riscului valutar este si clauza drepturilor speciale de tragere. Prin acest procedeu, valuta inscrisa in contractul comercial international trebuie sa fie raportata la Drepturile Speciale de Tragere. In acest fel, se recalculeaza drepturile si obligatiile partilor, iar evolutia unui curs valutar va fi avuta in vedere incepand cu data incheierii contractului. Clauza valutara mentionata mai sus reprezinta procedeul de numire a unei valute de contract, cu care trebuie sa fie de acord ambele parti.  O varianta similara este si clauza cosului valutar, care reprezinta raportarea la mai multe valute in acelasi timp si in acelasi contract. Clauza aur este si o solutie mai putin adoptata de catre partile contractante. Aceasta reprezinta raportarea monedelor la aur, insa aceasta metoda a fost considerata valida pana in anul 1971. 
Cu toate ca exista numeroase metode de precautie care previn riscurile valutare, aceastea nu sunt inscrise in contractul comercial international. Astfel, partile contractante isi asuma riscul de a se confrunta cu un curs valutar precar, care le pot aduce numeroase pierderi. Cu toate acestea, exista situatii in care pot fi aplicate unele masuri extracontractuale in scopul protectiei contra efectelor negative ale riscului valutar. Cele doua metode sunt metoda creditelor paralele si acoperire la termen. Prima metoda presupune imprumutarea creditorului cu o suma egala, in aceeasi valuta. Creditorul va incasa suma in valuta depreciata pentru a putea rambursa imprumutul fara sa inregistreze pierderi majore, daca valuta are tendinte de depreciere. Cea de-a doua metoda presupune initierea de catre operator a unei operatii de vanzare sau cumparare de valuta la termen , daca fluctuatia cursului valutar poate provoca pierderi financiare. Amanarea platilor sumelor datorate este o alta solutie pe care comerciantii internationali o practica.
Volatilitatea crescuta a unui curs valutar este o potentiala problema pentru toate companiile, institutiile sau societatile comerciale, iar fluctuatiile cursului de schimb valutar trebuie sa reprezinte un subiect de interes general pentru a preveni situatiile in care riscul valutar se transforma in pierderi. Acoperirea riscului valutar se mai numeste si hedging. Persoanele care tranzactioneaza valuta online sunt familiarizate cu termenul de hedging valutar, intrucat aceste este pus la dispozitie de platforma de tranzactionare. Aceasta unealta a devenit accesibila o data cu introducerea contractelor futures pe diferite tipuri de curs valutar Euro/RON. In general, hedging-ul valutar se adreseaza persoanelor care risca pierderea semnificativa a unor sume de bani datorita efectuarii platilor constante sau primirii veniturilor in valute. Acest mecanism a devenit indispensabil atat investitorilor la bursa cat si comerciantilor internationali de orice fel.
 
 
Lu 11 aug 2014 09:40:58 -0200
cristimoga
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one