Cursul valutar

Cand vorbim despre cursul valutar, exista cateva elemente care definesc  acest termen, mai jos fiind descrise cateva dintre ele.

Datoria publica

Tarile se vor angaja in finantarea deficitului pe scara larga pentru a plati pentru proiectele din sectorul public si finantarea guvernamentala. In timp ce o astfel de activitate stimuleaza economia nationala, natiunile cu deficite publice mari sunt mai putin atractive pentru investitorii straini. Motivul? O datorie mare incurajeaza inflatia, iar daca inflatia este ridicata, datoria va fi in cele din urma achitata cu moneda  reala mai ieftina in viitor.

Cursul de cumparare

In ceea ce priveste cursul de cumparare, acesta este de fapt pretul pe care intemediarul( banca sau casa de schimb valutar) il atribuie cererii. In termeni de economie, cursul de cumparare se mai numeste si cotatie BID. Cursul de vanzare este pretul pe care intermediarul il atribuie ofertei. Casele de schimb valutar castiga tocmai din aceasta diferenta a cursului de vanzare si a celui de cumparare, pentru ca atunci cand un client vine catre intermediar cu o cerere de cumparare valuta, pentru casa de schimb valutar inseamna vanzare de valuta si invers.

Conditiile comerciale

Raportul de comparare a preturilor de export fata de preturile de import si termenii de comert se refera la conturile curente si al balantei de plati. In cazul in care pretul de export al unei tari creste cu o rata mai mare decat cea a importurilor sale, termenii sai de comert se imbunatatesc  in mod favorabil. Acest lucru duce la cresterea veniturilor din exporturi, care prevede cresterea cererii de valuta a tarii (si o crestere a valorii monedei). In cazul in care pretul de export creste cu o rata mai mica decat cea a importurilor sale, valoarea monedei va scadea in raport cu partenerii sai comerciali.

Stabilitatea politica si performanta economica

Investitorii straini cauta tarile stabile cu o performanta economica puternica . O tara cu astfel de atribute pozitive va atrage fonduri de investitii mai mari fata de alte tari percepute a avea risc politic si economic. Turbulentele politice, de exemplu, pot duce la o pierdere de incredere intr-o moneda.
Lu 11 aug 2014 09:30:01 -0200
cristimoga
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one